Menu


House Delphinus

Pretoria

2018




House Delphinus was built on a subdivided property in Waterkloof, overlooking the southern valley of Pretoria.

The concept design was inspired by a patchwork quilt, with spaces and textures divided by lines of access, privacy and orientation. A key design challenge lay in optimising southern views while making the most of northern sunlight and warmth.


The house surrounds an inner courtyard that acts as an outdoor living space and allows plenty of sunlight into the rooms. The rooms themselves are interrupted by pause areas and gardens with a focus on personal routines and rituals.

Construction was initially planned over two stages to accommodate foreseeable family growth. The delightful surprise of their youngest daughter’s early arrival meant the build unfolded in a single phase.


The owners and their two daughters moved into the house in March 2018.